blog
IP2Innovate

Report University of Maastricht "Proportionaliteit in het octrooirecht"

In de motie van Tweede Kamerlid Amhaouch (CSA) wordt de regering verzocht te onderzoeken of het proportionaliteitsbeginsel voldoende verankerd is in het Nederlandse octrooirecht, en zo nee, te onderzoeken hoe dit beginsel verankerd kan worden. Het proportionaliteitsbeginsel houdt in dat een rechter bij de beoordeling meeweegt of een gevorderde maatregel (bijvoorbeeld een verbod) in verhouding staat tot de geconstateerde inbreuk op een octooi. In het rapport wordt geconcludeerd dat het proportionaliteitsbeginsel uit de Europese Handhavingsrichtlijn in relatie tot octrooi-inbreukverboden voldoende is vertaald in het Nederlandse octrooirecht.

De Rijksoctrooiwet 1995 kent geen expliciete proportionaliteitstoets, ook niet na implementatie van de Richtlijn betreffende de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten (de Handhavingsrichtlijn).

Tijdens het commissiedebat van de vaste commissie voor EZK van 25 mei 2022 werd u verzocht de Kamer nader te informeren over inbreukverboden en proportionaliteit in het octrooirecht.

U heeft de Kamer bij brief van 20 juni 2022 geinformeerd dat u geen aanleiding ziet om een proportionaliteitstoets in de Rijksoctrooiwet 1995 op te nemen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2021–2022, 30 635, nr. 9).

Bij motie van Tweede Kamerlid Amhaouch (CDA) van 20 december 2022 is verzocht om een nader onderzoek naar de verankering van het proportionaliteitsbeginsel in het Nederlandse octrooirecht. Ter uitvoering van deze motie is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Maastricht.

In het onderzoeksrapport wordt vastgesteld dat uw Kamerbrief van 20 juni 2022 al buitengewoon helder de situatie in Nederland schetst en wordt geconcludeerd dat als gevolg van de rechtstreekse werking van de Handhavingsrichtlijn de Nederlandse rechter het proportionaliteitsbeginsel onbelemmerd kan en ook moet toepassen. Daarmee is de toepassing van het proportionaliteitsbeginsel voldoende verankerd in het Nederlandse octrooirecht.

Verder concludeert de Universiteit Maastricht dat het onderwerp zich op dit moment ook niet leent voor nadere vastlegging in wetgeving. Uit het onderzoek blijkt dat geen sprake is van duidelijk uitgekristalliseerde inzichten in wat wel en wat niet in de prakijk door de rechter meegewogen kan of dient te worden bij de toepassing van het proportionaliteitsbeginsel. Om die reden wordt aanbevolen af te zien van codificatie en ruimte te geven aan nadere rechtsontwikkeling door de rechter.

Share

Other blogs

IP2Innovate

IP2I Recommendations for Improvements to the Public Availability of Information on Proceedings before the UPC

IP2I appreciates the improvements made to date to improve the availability of information on proceedings before the Unified Patent Court. To achieve its full potential for transparency and permit a better understanding of legal developments and trends, IP2I recommends that continued improvements focus on providing more robust searchability for information, and reducing the delay associated with making information available to the public.
IP2Innovate

Professors Hofmann and Raue: Taking proportionality seriously in the Unified Patent Court

Two German law professors, Dr Franz Hofmann and Dr Benjamin Raue have pooled forces to publish a joint paper this week on the delicate issue of injunctions and damages for the infringement of patents. The paper, entitled ‘Injunctions and Damages for the Infringement of Patents under the UPCA; an Analysis in the Light of the Principle of Proportionality’ calls for a more nuanced approach to patent infringement cases, and it urges judges of the recently launched UPC to consider damages instead of automatic injunctions as a remedy in their rulings.
IP2Innovate

Prof. Alain Strowel: IP law professor with a grounding in philosophy

Professor Alain Strowel’s academic curiosity was first sparked by philosophy. At 18 he went to the universities he would later work for as a law professor, the Université Saint-Louis in Brussels and the UCLouvain.
Back to overview

Subscribe to our newsletter

Privacy policy

© IP2Innovate 2025 - Website door Two Impress